Молодь вважає, що гендерні стереотипи існують та відчуває їх

1 Жовтня, 2022

Публікуємо цикл авторських матеріалів Наталії Черкашенко «Гендерні стереотипи очима сучасного студентства», підготовлених на основі проведеного нею  соціологічного дослідження*

Гендерні стереотипи тісно вплетені в наше життя. Вони стали настільки близькими та звичними, що більшість навіть не помічає їх, не може навіть ідентифікувати. У цьому й проявляється їхня підступність.

Отже, щоб боротися з проблемою, її потрібно насамперед емпірично вивчити та чітко  окреслити. Для цього на базі кафедри журналістики, реклами та PR-технологій ЧНУ ім. Богдана Хмельницького в межах реалізації авторського проекту «Гендерні стереотипи очима студентства» магістранткою ОП «Медіакомунікації» Наталією Черкашенко у вересні 2022  було проведено опитування студентів різних університетів щодо їхнього  ставлення молоді до поширення в нашому суспільстві гендерних стереотипів.

 У дистанційному анкетуванні взяли участь 382 студенти трьох українських університетів: ЧНУ ім. Б. Хмельницького, ЧНУ ім. Ю. Федьковича та КНТЕУ  різних напрямків підготовки. За даними офіційних інтернет-сторінок загальна кількість студентів цих ЗВО складає 58 600 осіб, яких ми вважатимемо генеральною сукупністю.   Вибірка (випадковий відбір) у 382 опитаних дала похибку у 5%  при ймовірності 95%. Для збереження гендерного балансу в анкетуванні взяло участь 42% чоловіків та  58% жінок. Серед респондентів були переважно представниці жіночої статі, що  одночасно свідчить про їхню більшу активність у соціальних мережах та зацікавленість тематикою дослідження.

Результати  проведеного опитування свідчать, що в Україні існує проблема гендерної нерівності  й більшість молодих людей відчуває прояви гендерних стереотипів стосовно себе. Так, 62% опитаних (237 осіб) вважають, що в Україні існують утиски прав представників однієї зі статей, натомість 22% (84 осіб) не поділяють таку думку, а 16% (61 осіб) ще не визначилися з відповіддю. Не всі респонденти, які вважають, що в українському суспільстві існують гендерні стереотипи, мають досвід їхнього впливу. Більш ніж половина опитаних (59%, із яких 73% складають жінки та 27% чоловіків) особисто стикалася з проявами гендерних стереотипів стосовно себе. Не відчували прояви гендерних стереотипів на собі 35% опитаних, із  яких 75% складають чоловіки та 15%, відповідно,  жінки.

На основі отриманих даних можна зробити висновок, що вказана проблема дійсно існує в українському суспільстві та є масштабною.  Показники є достатньо високими і свідчать про присутність вказаної  проблеми серед молоді та про необхідність активізації роботи з протидії гендерним стереотипам. Окрім того, виявилося, що жінки частіше ніж чоловіки страждають від прояву гендерних стереотипів щодо себе, водночас   відчутна частина чоловіків також потерпає від вказаної проблеми.

*Р.S. Опитування  «Гендерні стереотипи очима студентства» було проведено соціологинею Наталією Черкашенко, магістранткою ОП «Медіакомунікації» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, у вересні 2022 року. В анкетуванні взяли участь 382 студенти трьох українських університетів: ЧНУ ім. Б. Хмельницького, ЧНУ ім. Ю. Федьковича та КНТЕУ різних напрямів підготовки. За даними офіційних інтернет-сторінок загальна кількість студентів цих ЗВО складає 58 600 осіб, яких ми вважатимемо в дослідженні  генеральною сукупністю.  Вибірка (випадкова) у 382 опитаних дала похибку у 5%  при ймовірності 95%.

Позначки:



Коментарі:

2 відповіді до “Молодь вважає, що гендерні стереотипи існують та відчуває їх”

  1. Анастасія :

    Дякую за інформацію, тепер буду глибше задумуватися над тим, чи моє рішення продиктоване моєю свідомястю, чи це просто вплив стереотипів!

  2. Марина С. :

    Цікава тема для дослідження. Про це варто говорити в сучасному суспільстві, особливо якщо значна частина людей уважає стереотипи недоречними та такими, які негативно впливають на життєдіяльність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

22 Травня, 2023
«Жінки, які змогли зробити тил»: презентація книги про жінок на війні відбулася в ННІ УФСК

Подія відбулася 19 травня в змішаному форматі за підтримки кафедри журналістики, реклами та PR- технологій ЧНУ імені Богдана Хмельницького. «Незламні»…

29 Жовтня, 2015
Студенти Черкаського національного змагалися за звання найрозумнішого

Інтелектуальне змагання «Що? Де? Коли?» відбулося в науковій бібліотеці університету 15 жовтня. Вікторина мала 3 тури, у яких було по 10…

21 Грудня, 2015
Журналістський експеримент, або Черкаси грошам не вірять

  Блогосфера  – це складова засобів масової інформації, що може бути представлена як у текстовому, так і у відеоформаті. Хоча…

25 Серпня, 2022
Робочі навчальні плани на 2022–2023 навчальний рік

До вашої уваги – робочі навчальні плани до освітньо-професійних програм усіх курсів