Майбутні видавці відвідали музей книги

23 Вересня, 2022

Студенти 2 і 3 курсів спеціальності «Видавничий бізнес, редагування і медіадизайн» побували в Музеї історії університетської книги у науковій бібліотеці імені Михайла Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Директор наукової бібліотеки Григорій Голиш запропонував відвідувачам, студентам та викладачам кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Людмилі Солодкій та Олені Погрібній, на початку екскурсії пригадати історію винайдення друкарства та книги, розглянувши картини-вітражі. На них зображено історію створення книг від давнини до сьогодення. З великим зацікавленням студенти розглядали вітрини, де розміщені старі та сучасні книги, копії документів, а також світлини, що відображають сторінки історії книгозбірні.

— Для видавця важлива дружба з книгою. Немає дружби з книгою — немає видавця. Перш ніж творити книги, ви маєте з цими творіннями познайомитися, — давав настанови очільник бібліотеки майбутнім фахівцям у сфері видавничої справи. — Ви знаходитеся в одному із чотирьох музеїв книги в Україні, облаштованих при університеті. І він є єдиним у Шевченковому краї музеєм історії книги, який було відкрито в жовтні 2021 року з нагоди 100-річчя університету.

Серед цінних експонатів музею є рідкісні видання XVIII — початку XX ст.: пожиттєві видання Чарльза Дарвіна, Івана Франка, Франсуа Вольтера.

Також окремі стенди присвячені літературі діаспори першої половини XX ст., Шевченкіані з примірниками видань «Кобзаря» різних років, рідкісною літературою про творчість Тараса Шевченка.

Неабиякий інтерес викликала експозиція, в якій зібрано книги-подарунки з автографами письменників, зокрема Ліни Костенко, Івана Драча, Дмитра Павличка та інших.

Чи не найдовше затрималися студенти біля вітрини з незвичайними за поліграфічним оформленням та форматом книгами. Це книги-іграшки, видання в суперобкладинках і книги з іншомовним перекладом. Досить цікавою за оформленням є збірка поезій Валентини Коваленко, яка нині очолює музей Тараса Шевченка в Каневі. Ілюстрації до неї створив заслужений художник України, доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ Віктор Олексенко.

У музеї зберігаються і власні видання наукової бібліотеки, що вийшли за останнє десятиріччя. Серед них навчальні посібники, науково-популярні книги, бібліографічні покажчики.

На нижніх вітринах гості музею могли розглянути газети й журнали XX ст., артефакти, що мали пряме відношення до повсякденності бібліотек: гасова лампа, штампувальні пристрої, друкарська машинка тощо.

— Рада, що з’явилася можливість відвідати цікавезний музей, всупереч складній сучасній ситуації в країні. Екскурсія унікальним місцем виявилася дуже пізнавальною, тепер я з упевненістю можу сказати, що дізналася багато цікавого про книги, — поділилася враженнями студентка 3-ВБ курсу Анастасія Щетініна.

По завершенню студенти залишили свої підписи в книзі відвідувань та подякували Григорію Голишу за пізнавальну й захопливу мандрівку сторінками історії розвитку книговидавничої галузі в України й, зокрема, на Черкащині.

Автори: студенти 3-ВБ курсу Катерина Сухенко, Олександра Яйкун.

Фото: студент 3-ВБ курсу Андрій Найда

Позначки:



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

17 Листопада, 2023
Сайт-візитівку студентського радіо презентували на кафедрі журналістики

Кафедра журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького продемонструвала сайт-візитівку студентського «Радіо ЧНУ» в День працівників радіо,…

10 Грудня, 2021
У ЧНУ обговорили, як висвітлювати тему паліативу

Семінар “Як писати в медіа про паліативну допомогу?” провели представники проекту “Паліативна допомога – право кожного” для студентів-медійників навчально-наукового інституту…

8 Травня, 2019
Викладачі журналістики запитали в студентів про переваги та недоліки навчання

У межах проекту «Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism» («DESTIN») («Журналістська освіта задля демократії в…

22 Червня, 2023
Все про сучасну фотографію: студенти-медійники провели фотовиставку

Виставка фоторобіт “Все про сучасну фотографію” пройшла у кав’ярні “the Room” 19 червня. Автори світлин – студент 2-Ж курсу Едуард…