Журналіст-початківець у небезпечній ситуації

11 Листопада, 2015

Журналіст, як особа, що бере участь формування суспільної думки, часто піддається ризикам загрози роботі, життю та здоров’ю. Досвідчений журналіст обачно ставиться до збирання інформації, наперед враховуючи, яка небезпека може очікувати на нього. І втрата матеріалу через необачність – найменше. що підстерігає його.

Журналісти ж початківці не мають ще досвіду і отримують його  найчастіше на своїх «ґулях». Найменшою небезпекою для журналіста, як не дивно, є не отримати потрібної інформації, через свою «молодість» в журналістиці. Досвідченим – легше отримати інформацію завдяки своїй відомості чи зв’язкам. Ця небезпека не стосується здоров’я, але напряму впливає на успіх в роботі медійника.

Проте часто впертість характеру та надмірна наполегливість можуть спричинити і загрозу фізичної розправи над «зеленим» кореспондентом. Журналіст повинен бути психологом у спілкуванні з людьми, розуміти коли наполегливість показувати варто, а коли краще пожертвувати своїм інтерв’ю заради безпеки. Психологізм у спілкування зі співрозмовником приходить лише з досвідом. Не важливо, наскільки гарно журналіст знає теорію спілкування з людьми, вона не зможе повністю розповісти про кожну особистість окремо, до кожної необхідно добирати підхід, але на основі вже отриманих знань. Початківці часто ігнорують психологічну характеристику співрозмовника і в результаті отримують незадоволеного респондента, який від слів може перейти до активного фізичного контакту.

Небезпека очікує на журналіста і в епіцентрах катастроф, мітингів, на передових війни. Для отримання ексклюзивного матеріалу, який би підвищив їхній рівень в очах аудиторії та керівництва, журналісти, переважно початківці, намагаються втиснутися в найгарячішу точку події, нехтуючи мінімальними правилами самозбереження.  В результаті, наражаються на небезпеку не тільки журналісти, а й вся знімальна група. На противагу їм, досвідчений журналіст завжди продумує, з якого місця краще знімати, в кого можна брати коментарі, щоб якнайкраще висвітлити подію і не ризикувати життям своїм та оператора.

На офіційному сайті Інституту Масової Інформації розроблено пам’ятку «Про особисту безпеку журналіста», де вказується, що особиста безпека досвідченого працівника медіа і початківця,  залежить від:

–          його поведінки в тій чи іншій небезпечній для його життя та здоров’я ситуації;

–          можливості правомірного самозахисту від небезпек;

–          можливості забезпечення себе засобами самозахисту;

–          співпраці з правоохоронними органами.

Ризику піддаються всі журналісти, але початківці найчастіше не можуть правильно вийти з небезпечної ситуації.

Альона Дудник



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи: