Портрети ідеального чоловіка та жінки

17 Жовтня, 2022

Публікуємо цикл авторських матеріалів Наталії Черкашенко «Гендерні стереотипи очима сучасного студентства», підготовлених на основі проведеного нею  соціологічного дослідження*

Справжній чоловік будує кар’єру, ніколи не плаче, він сміливий та щедрий, а ідеальна жінка – ніжне створіння небесної краси, вона завжди піклується про інших та емоційно реагує на будь-яку подію. Такі думки не є істиною, однак домінують у суспільстві.

Інститут демографії та соціальних досліджень разом з Мінсоцполітики та українським представництвом Фонду народонаселення ООН у 2018-му році провели опитування й дізналися в українських чоловіків, якою вони бачать ідеальну жінку. На думку 70% чоловіків, ідеальна жінка повинна бути турботливою та піклуватися про рідних, 85% до головних жіночих рис додали ще зовнішню красу, а 67% – поступливість. Фактично чоловіки називали стандартно фемінні характеристики ідеального жіночого портрету. Щодо уявлення про ідеального чоловіка, то частіше за все респондентки відповідали, що чоловік повинен бути сміливим, терплячим, цілеспрямованим та відповідальним.

У 2022-му році своїми уявленнями щодо «справжнього» чоловіка й «ідеальної» жінки  поділилися українські студенти*. Респондентам було запропоновано обрати 5 основних характеристик, які, на їхню думку, повністю відображають ідеальну жінку/чоловіка. Так, 88% (336 осіб) обрали найважливішою жіночою характеристикою – розум. На другому місці за кількістю згадувань – вірність, її назвали 62% (237 осіб), на третьому – турботливість  58% (222 особи), на четвертому – відповідальність 56% (168 осіб). Закриває п’ятірку надійність, яку обрали 49% (187 осіб). Цікаво, що до переліку не потрапили такі характерно фемінні якості, як емоційність, сором’язливість та стриманість. Пункт «зовнішня краса» обрали всього лише 45%  респондентів (172 особи), чим поставили цю характеристику аж на сьоме місце за частотністю згадувань. Попередній характеристиці передує пункт «фінансова незалежність», яку назвали 46% опитаних (176 осіб).

Найхарактернішою ознакою ідеального чоловіка, як і жінки, є розум, цю якість обрали 80% опитаних (306 осіб), 70% (267 осіб) опитаних згадували у своїх відповідях відповідальність, по 62% (237 осіб) назвали вірність та фінансову незалежність,  а 56% (214 осіб) вказали на надійність. Цікаво, що до основних характеристик не потрапили такі суто маскулінні риси, як стриманість, хоробрість та щедрість.

Підсумовуючи результати відповідей на це питання, можна стверджувати, що українська молодь не має контрастних відмінностей між вимогами до представників різних статей та не послуговується нав’язаними суспільством стереотипами маскулінності-фемінності  (майже всі позиції збігаються). Це позитивний показник, який дає надію на подальший розвиток   суспільної думки в напрямку сприяння основам гендерної рівності.

*Р.S. Опитування  «Гендерні стереотипи очима студентства» було проведено соціологинею Наталією Черкашенко, магістранткою ОП «Медіакомунікації» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, у вересні 2022 року. В анкетуванні взяли участь 382 студенти трьох українських університетів: ЧНУ ім. Б. Хмельницького, ЧНУ ім. Ю. Федьковича та КНТЕУ різних напрямів підготовки. За даними офіційних інтернет-сторінок загальна кількість студентів цих ЗВО складає 58 600 осіб, яких ми вважатимемо в дослідженні  генеральною сукупністю.  Вибірка (випадкова) у 382 опитаних дала похибку у 5%  при ймовірності 95%.

Позначки:



Коментарі:

4 відповіді до “Портрети ідеального чоловіка та жінки”

  1. Анастасія :

    я щаслива, що сучасне покоління на перше місце ставить розум, а не зовнішню обкладинку

  2. Юлія :

    Дуже “приємні” результати. Я здивована!

  3. Даша :

    Тобто вимоги до “ідеальних” чоловіків та жінок збігаються? дивовижно!

  4. Діаночка ^^ :

    Приємно бачити таку статистику, коли люди насамперед цінують внутрішні якості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

31 Жовтня, 2023
Теми курсових робіт на 2023-2024 н.р.

До вашої уваги – теми курсових робіт ОС “Бакалавр” спеціальності 061 “Журналістика” денної та заочної форм навчання за 2023-2024 н.р.

8 Січня, 2020
Жіночність. Сила

Вправи жіночної Анни Половинки зі зброєю Перша допомога – це необхідні вміння та практика Автор: Тетяна Мироненко, 2-М

20 Квітня, 2023
«Книга – це можливість самореалізуватися», – Юлія Чабаненко

Студенти-медійники навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій  долучилися до творчої зустрічі «Книговидання в умовах воєнного стану».  Захід відбувся в…

29 Грудня, 2021
Студенти-видавці долучилися до першого Національного тижня читання книжковою вечіркою

Книжкове свято «The book party в ЧНУ» влаштували активні учасники буккросинг-клубу «Freebook»  у передноворічні дні. У такий креативний спосіб студенти-видавці…