Відпустка по догляду за дитиною – НЕ? чоловіча справа

8 Жовтня, 2022

Публікуємо цикл авторських матеріалів Наталії Черкашенко «Гендерні стереотипи очима сучасного студентства», підготовлених на основі проведеного нею  соціологічного дослідження*

У 2020-му році голова Міністерства охорони довкілля Японії Сіндзіро Коїдзумі став першим чоловіком у новітній історії, який покинув свою посаду та пішов у декретну відпустку замість дружини. Сьогодні все більше і більше татусів переймають його ініціативу та роблять перерву у кар’єрі, аби виховувати дитину. Та чи готове до цього українське суспільство?

Законодавство більшості європейських країн уже декілька років транслює ідеали гендерної рівності. Чоловікам надається відпустка по догляду за дитиною із збереженням робочого місця та виплатами. У травні 2021-го року Верховна Рада України більшістю голосів ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною», який передбачає рівні права на відпустку по догляду за дитиною. Цей величезний крок наблизив наше суспільство до ідеалів гендерної рівності, свободи прав та можливостей. Відсутність у законодавстві можливості взяти декрет для чоловіка утверджувало стереотипну думку про те, що виховання дітей – один із жіночих обов’язків, хоча і чоловік, і жінка мають рівні права й обов’язки стосовно виховання спільної дитини.

Найбільш активна й прогресивна частина суспільства – студентство є готовим до таких нововведень. Про це свідчать результати проведеного нами соціологічного опитування.* Згідно з результатами анкетування, на питання «Чи може чоловік іти у відпустку по догляду за дитино, а жінка працювати?» ствердно відповіли 76% респондентів (290 осіб), лише 11% (42 особи) не поділяють таку думку та 13% (50 осіб) ще не визначилися з відповіддю. Отже, спираючись на ці дані, можемо вважати, що молодь переважно підтримує ідею декретної відпустки для чоловіків.

Якщо проаналізувати ці результати у статевому зрізі, то і серед жінок (57%), і серед чоловіків (67%) переважає позитивне ставлення до цієї проблеми. Цікаво, що кількість чоловіків, які позитивно ставляться до цього явища, більша, ніж жінок. На основі цього можемо зробити висновок, що більшу консервативність у питанні чоловічої декретної відпустки виявляють  жінки. Зважаючи на такі результати, можемо припустити, що більшість українського студентства підтримує упроваджений Верховною Радою України законопроєкт, що є значним кроком до гендерної рівності. Водночас на нашу думку, для поліпшення ситуації варто змінювати стереотипне мислення та розвінчувати міфи у цій сфері, адже чоловіки, так само як і жінки, мають рівні права й обов’язки по догляду за дитиною.

*Р.S. Опитування  «Гендерні стереотипи очима студентства» було проведено соціологинею Наталією Черкашенко, магістранткою ОП «Медіакомунікації» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, у вересні 2022 року. В анкетуванні взяли участь 382 студенти трьох українських університетів: ЧНУ ім. Б. Хмельницького, ЧНУ ім. Ю. Федьковича та КНТЕУ різних напрямів підготовки. За даними офіційних інтернет-сторінок загальна кількість студентів цих ЗВО складає 58 600 осіб, яких ми вважатимемо в дослідженні  генеральною сукупністю.  Вибірка (випадкова) у 382 опитаних дала похибку у 5%  при ймовірності 95%.

Позначки:



Коментарі:

3 відповіді до “Відпустка по догляду за дитиною – НЕ? чоловіча справа”

  1. Андрій :

    не бачу нічого хорошого в такому змішуванні ролей, на яких тримається стабільність суспільства!

  2. Анастасія :

    Дякую, що популяризуєте серед студентів такі наративи, це дійсно важливо

  3. Світлана Мірошніченко :

    Ну, тут у кожного своє бачення. Одні родини думають так, решта – по-іншому. Але я вважаю, що обов’язок виховувати дитину належить як матері, так і батькові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

1 Жовтня, 2020
Теми кваліфікаційних робіт за 2020-2021 н.р.

До вашої уваги – теми кваліфікаційних робіт ОС “Бакалавр” спеціальності 061 “Журналістика”

17 Грудня, 2016
Не встигли придбати газету “Наш національний”? Переглядайте її в PDF-форматі

Випуск за березень 2016 року: Наш-національний-випуск-22-березень-2016.pdf   Випуск за жовтень 2016 року: Наш-національний-випуск-23-жовтень-2016.pdf   Більше номерів? Шукай за покликанням: http://www.journalist.ck.ua/?page_id=234

5 Січня, 2020
Useful expressions
15 Листопада, 2015
Поговоримо но-новому?

Скільки годин на тиждень майбутній “бодібілдер клавіатури” має проводити за вивченням англійської? Чи не має взагалі? Може й дійсно, навіщо…