У ЧНУ обговорили, як висвітлювати тему паліативу

10 Грудня, 2021

Семінар “Як писати в медіа про паліативну допомогу?” провели представники проекту “Паліативна допомога – право кожного” для студентів-медійників навчально-наукового інституту української філології і соціальних комунікацій.

“Головна мета цієї зустрічі – просвітництво, тому що, як показують соціологічні дослідження, опитування, велика кількість людей не знає, що таке паліативна допомога. Мені дуже хочеться, щоб всі, хто стане в майбутньому журналістами розумілися в цій сфері і робили матеріали на цю тему з оптимізмом, даруючи людям надію”, – прокоментувала прес-секретарка Черкаського обласного онкологічного диспансеру Тетяна Очеретяна.

Паліативна допомога – це активне цілісне піклування про пацієнтів, захворювання яких не піддаються вилікуванню, направлене на задоволення їх фізичних, психологічних, соціальних і духовних потреб. Мета такого лікування – досягнення якомога кращої якості життя хворого та його сім’ї. Паліативний догляд стверджує життя і розглядає вмирання як нормальний природній процес, він не прискорює і не віддаляє смерть, а забезпечує повноцінне життя пацієнта до останнього моменту та систему підтримки його сім’ї та близьких під час хвороби та в період скорботи.

Спікерами під час зустрічі зі студентами були: очільниця Дитячого благодійного фонду “Подаруй дитині світ” Світлана Федорова, завідувач Центру спеціалізованої паліативної допомоги Черкаського обласного онкологічного диспансеру Максим Босенко, прес-секретарка Черкаського обласного онкологічного диспансеру Тетяна Очеретяна. На семінарі прозвучали такі важливі питання, як безбар’єрність, шахрайство за рахунок хворих, а також поступовий розвиток паліативності в Україні. Студенти почули низку неймовірних історій людей, чиє життя наповнилось новими незабутніми враженнями саме завдяки паліативній допомозі. Також учасники мали змогу отримати корисні поради та підказки щодо написання робіт на тему паліативності, онкохвороб та інших важких для обговорення тем.

“Сьогоднішній захід був не лише цікавим, але й дуже пізнавальним і, на мою думку, необхідним. Паліативна допомога – це те, про що треба говорити і висвітлювати її проблеми в ЗМІ. На жаль, ми живемо в такому суспільстві, де люди з серйозними вадами здоров’я не отримують тієї допомоги і підтримки, на яку заслуговують, і ми, як журналісти, маємо цікавитись такими речами і знати, як коректно можна це транслювати на широкий загал”, – прокоментувала студентка 1 курсу Анастасія Шостя.

Також Світлана Федорова анонсувала проведення концерту для любителів опери та оперного співу, організоване фондом “Подаруй дитині світ” разом із клубом меценатів “Друзі опери”. Концерт відбудеться 19 грудня, а за виручені кошти фонд придбає спеціальні ліжка для боксів із трансплантації.

Авторка: студентка 1-ВБ курсу Ірина Захарченко

Фото: студентка 2-ВБ курсу Оксана Ковтюх

Позначки:



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

12 Жовтня, 2022
Гендерно стереотипізовані образи в рекламі: куди звертатися та як виявити?

Публікуємо цикл авторських матеріалів Наталії Черкашенко «Гендерні стереотипи очима сучасного студентства», підготовлених на основі проведеного нею  соціологічного дослідження* Гендерні стереотипи – це?…

8 Квітня, 2019
Студентка-журналістка перемогла на Всеукраїнській олімпіаді

Світлана Небилиця посіла третє місце в другому етапі Всеукраїнської олімпіади з журналістики, яка відбулася в ДНУ ім. Олеся Гончара 4-5…

17 Жовтня, 2022
Портрети ідеального чоловіка та жінки

Публікуємо цикл авторських матеріалів Наталії Черкашенко «Гендерні стереотипи очима сучасного студентства», підготовлених на основі проведеного нею  соціологічного дослідження* Справжній чоловік будує кар’єру,…

13 Березня, 2023
XХV Всеукраїнська наукова конференція молодих учених «Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених»

Шановні студенти, аспіранти, викладачі! ЗАПРОШУЄМО Вас узяти участь у роботі XХV Всеукраїнської наукової конференції молодих учених „Актуальні проблеми природничих і…