Онлайн-курс із медіаграмотності розробили викладачі кафедри журналістики, реклами та PR-технологій

26 Вересня, 2022

Просвітницькі курси з медіаграмотності розробляли медіафахівці з українських університетів у межах реалізації міжнародного проєкту Еразмус+ DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм». Викладачі кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького долучилися до створення цифрового курсу «Цифровий інструментарій для верифікації інформації».

Над створенням проєкту з медіаграмотності працювали завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій доцентка Тетяна Бондаренко, старша викладачка Світлана Коваль та старша викладачка Олеся Нестеренко. До апробації курсів залучали студентів спеціальності «Журналістика».

Запропонований онлайн-курс «Цифровий інструментарій для верифікації інформації» охоплює два важливі блоки, опанування яких може бути цікавим широкій аудиторії, насамперед студентам, державним службовцям, освітнім працівникам та ін.

Мета першого блоку – сформувати засадничі уявлення про медіаграмотність, компетентності медіаграмотної людини, її цифрові скіли. З огляду на таку мету, у відеоформаті викладено відомості про сутність верифікації та фактчекінгу; систематизовано інформацію про найбільш поширені фактчекінгові проєкти в Україні та за кордоном. Звернено увагу на різновиди фейків, їхню тематику, а також на маніпулятивні технології.

Другий блок покликаний навчити цифрового інструментарію, оперування яким дасть змогу перевіряти різноформатний контент (фотофейки: підроблені фотографії за допомогою фоторедакторів; маніпуляція з датою знімання, місцем знімання; розміщення стороннього зображення в чужорідному тілі новинного повідомлення; відеофейки: постановні відео, які змонтовані з різного за якістю та місцем знімання матеріалу; покадрові маніпуляції). Зосереджено увагу й на вмінні визначати геолокацію, послуговуючись онлайн-ресурсами. Запропоновано чіткі алгоритми роботи, подано перелік доступних інструментів, продемонстровано практичні кейси.

Курс актуалізує важливість перевірки інформації в сучасному світі, допоможе сформувати практичні навички верифікації відомостей із використанням базового інструментарію.

«Завдання курсу – сформувати високий рівень соціальної відповідальності за поширення інформації, навчити виявляти правду та наводити доказову базу, удосконалити вміння використовувати цифрові інструменти для перевірки відомостей, опублікованих у медіа або поширених у соціальних мережах», – зазначила Тетяна Бондаренко, завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій.

До тестування пілотного проєкту «Просвітницьких курсів із медіаграмотності» залучено учнів і вчителів, фахівців із журналістики, викладачів та студентів-медійників, представників інших спеціальностей. Програма містить три рівні тестових завдань, за результатами яких можна отримати сертифікат із зазначеним рівнем медіаграмотності.

Нагадаємо, що просвітницькі курси з медіаграмотності є частиною проєкту Еразмус+ DESTIN «Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм». Із ними можна ознайомитися за покликанням: https://www.destin-project.info/media-literacy-courses/

Позначки:



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

26 Грудня, 2019
Безпечне святкування Нового Року й Різдва Христового

На порозі новорічно-різдвяні свята, які приносять радість і позитивні емоції від спілкування з близькими людьми. Пожежній безпеці ялинки варто приділити…

15 Травня, 2019
Journalism professors asked graduates and employers about the quality of the media education

Within the project «Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity, and Professionalism» («DESTIN») journalism graduates of Bohdan Khmelnytsky…

29 Грудня, 2021
Студенти-видавці долучилися до першого Національного тижня читання книжковою вечіркою

Книжкове свято «The book party в ЧНУ» влаштували активні учасники буккросинг-клубу «Freebook»  у передноворічні дні. У такий креативний спосіб студенти-видавці…

15 Вересня, 2022
Для першокурсників розпочалось навчання

У навчально-науковому інституті української філології та соціальних комунікацій на кафедрі журналістики, реклами та PR-технологій сьогодні пройшло перше заняття для першокурсників….