Як написати ефективний мотиваційний лист

2 Листопада, 2022

Мотиваційний лист є одним із ключових елементів проходження на будь-який проєкт. Він дає змогу комісії дізнатися більше про вас та ваші погляди, наскільки ви відповідаєте критеріям відбору. Я підготував низку порад, які допоможуть вам представити себе найбільш ефективно.

🔻Створіть блискучий початковий абзац.

Ви, напевно, чули, що люди можуть вирішити за 11 секунд, подобається їм щось чи ні, просто подивившись це. Те саме з листом.  Під час написання мотиваційного листа напишіть перші кілька унікальних рядків. Структура вступу впливатиме на те, як читач сприйматиме решту мотиваційного листа.

🔻Не копіюйте чужий мотиваційний лист.

Корисно спочатку дослідити, як створити надійний мотиваційний лист, але це не означає, що ви повинні копіювати шаблони або редагувати їх. Мотиваційний лист має бути особистим, і читач може помітити, чи не шаблонний він. Тому напишіть вміст, який показує, ким ви є. Це допоможе вам виокремитися з-поміж інших.

🔻Не використовуйте складних слів.

Уникайте ускладнень у написанні. Основна мета мотиваційного листа — не демонструвати свою мовну кмітливість. Ваш лист має бути легким, щоб читач зрозумів повідомлення. Ви можете попросити своїх друзів, учителя мови, чоловіка/дружину, сім’ю чи когось іншого голосно прочитати мотиваційний лист. Вони виявлять деякі граматичні помилки, яких ви не помітили навіть після годин ретельної перевірки, або придумати кращі способи формулювання, ніж ви.

🔻Покажи, не кажи.

Ця частина стосується резюме та CV. Коли в будь-якому листі згадуєш «Я хороший лідер», це звучить слабше, ніж «Я провів команду студентів через ліс, де ми знайшли ведмедя, що потрапив у нору, і врятували його». Варто уникати коротких і двозначних тверджень, ніби вони випадково потрапили в мотиваційний лист.

🔻Не говоріть лише про себе.

Вам потрібно представити себе в мотиваційному листі, але це не означає, що ви обмежуєтесь говорити лише про себе. Більшість рекрутерів або персонал прийому хочуть знати, чому ви хочете приєднатися до компанії чи коледжу. Ви повинні показати це перед тим, як подати заявку на роботу або приєднатися до установи, яку ви досліджували щодо компанії чи коледжу.

Артем Новіков, студент 2 курсу магістратури “Медіакомунікації”

Позначки:



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

5 Січня, 2020
Як убезпечитися від впливу негативних новин

Сучасна людина постійно перебуває у вирі інформаційних потоків. Медіапростір, з одного боку, дає змогу ознайомлюватися з подіями світового масштабу, з…

29 Серпня, 2023
Робочі навчальні плани на 2023-2024 навчальний рік

До вашої уваги робочі навчальні плани до освітньо-професійних програм усіх курсів

29 Жовтня, 2015
Студенти Черкаського національного змагалися за звання найрозумнішого

Інтелектуальне змагання «Що? Де? Коли?» відбулося в науковій бібліотеці університету 15 жовтня. Вікторина мала 3 тури, у яких було по 10…

25 Жовтня, 2021
Секрети виготовлення якісних книг розкрила студентам-видавцям Юлія Чабаненко

Безпосередньо ознайомитися з процесами виготовлення друкованої продукції мали змогу нещодавно студенти першого та третього курсів ОП «Видавничий бізнес, редагування та…