Майбутні медійники поглибили знання з правозахисної журналістики

6 Вересня, 2019

Студентки-журналістки та студент-піарник ННІ УФСК ЧНУ ім. Б. Хмельницького взяли участь у другому фестивалі «Праволюдяність: Mediafest 2019». Захід відбувся у Києві з 26 до 30 серпня.

Цьогоріч 94 учасники з 24 університетів України зібралися, щоб обмінятися досвідом, інформацією, ідеями та подискутувати на суперечливі теми. Отримані знання на заходах сприятимуть дотриманню стандартів журналістської етики у висвітленні питань, які стосуються прав людини, рівності та недискримінації.

Учасники та учасниці фестивалю працювали в п’ятьох тематичних групах: інклюзивність, ненасильство та протидія мові ворожнечі, активні дії на захист суспільних інтересів, свобода слова в умовах конфлікту, гендерна рівність та подолання стереотипів щодо ролі жінки у суспільстві.

Їхніми наставниками були: незалежний експерт Володимир Азін, експертка Програми Розвитку ООН Олена Іванова, спеціаліст Національної асамблеї людей з інвалідністю Євген Свєт, віце-президентка Ромського жіночого фонду «Чіріклі» Зола Кондур, членкиня Координаційної ради ТрансКоаліції Анастасія Єва Домані, координатор Проекту «Без кордонів» Максим Буткевич, координаторка руху «Молодь за мир» в Україні» Оля Макар, голова правління ГО «Україна без тортур» Олександр Гатіятуллін, голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, волонтер Благодійного фонду «Восток СОС» Євген Васильєв, медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін, менеджерка проектів FreedomHouse в Україні Анастасія Лихолат, голова правління Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик, українська політикиня, народна депутатка VIII скликання Ірина Суслова, продюсерка Радіо Культура, координаторка кампанії проти сексизму «Повага» Ірина Славінська, про-фемініст, менеджер комунікацій «Українського жіночого фонду» Микола Ябченко.

На фестивалі команди створювали медіапродукти: репортажне фото, плакат та стріт-арт. Учасники працювали з арт-кураторами з RealStoriesProduction.

Під час фестивалю тривав конкурс на кращий слоган та емблему. Журналістка-магістрантка 1 курсу Каріна Авер’янова посіла друге місце за дизайнерське оформлення емблеми.

Розповідає, що не думала про отримання призового місця, а орієнтувалася, здебільшого, на те, щоб її продукт містив сенс та мав гарний композиційний вигляд: «Як виявилося, на фесті конкуренція була незначна. Усі емблеми мали потужний дизайнерський вигляд. Нове покоління журналістів – справді універсальні фахівці. Радію, що експертна комісія гідно оцінила мої старання».

Враженнями від фестивалю поділився студент 3-PR курсу Артем Новіков: «Такі заходи для мене — це, насамперед, живе спілкування. Вийти за межі звичного мислення та образів, просто спілкуючись із однолітками з усієї України, цілковите задоволення. А додайте до цього освітній інтенсив та кооперацію не лише зі студентами, а й фаховими експертами, і ви отримаєте потужну прокачку власних поглядів та навичок».

Захід ініційовано Інститутом журналістики, ГО «ZMINA: центр прав людини» та Програмою розвитку ООН в Україні (ПРООН). Медіароботи цьогорічного фестивалю опубліковані на офіційних сторінках цих організацій у Facebook.

Довідково: «Праволюдяність: Медіфест» є продовженням Академії з прав людини для викладачів та викладачок журналістики. Доцентка, завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій ЧНУ ім. Б. Хмельницького Тетяна Бондаренко пройшла стажування в спеціальній програмі підвищення кваліфікації. Її стаття «Мовленнєва агресія та мовні інструменти для запобігання вербальній ворожнечі» у межах проекту опублікована в збірці «Права людини та мас-медіа в Україні». Цьогоріч участь візьме викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Олеся Нестеренко.

             Автор: Дар’я Роженкова, 4-Ж

Фото надані організаторами фестивалю «Праволюдяність: Mediafest 2019»

Позначки:



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

28 Липня, 2020
Студенти-піарники вітають із професійним святом!

Shine bright like a diamond…   Можливо, Rihanna співала й не про PR, але дуже влучно окреслила суть. PR –…

10 Травня, 2019
Journalism professors asked students about benefits and drawbacks of the study

Within the project “Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity, and Professionalism” it was taken a poll. According…

29 Серпня, 2023
Робочі навчальні плани на 2023-2024 навчальний рік

До вашої уваги робочі навчальні плани до освітньо-професійних програм усіх курсів

5 Січня, 2020
Useful expressions