Світлана Коваль пройшла «Марафон фактчекінгу»

17 Травня, 2024

Старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій ЧНУ ім. Б. Хмельницького Світлана Коваль стала учасницею «Марафону фактчекінгу». Захід проходив у Києві 14 та 15 травня, організатором стала ГО «Інтерньюз-Україна».

Марафон передбачає участь регіональних журналістів в офлайн та онлайн тренінгах. Після успішного завершення навчання журналісти зможуть взяти участь у конкурсі стипендій на створення матеріалів за менторської підтримки.

У перший день марафону учасники та учасниці ознайомилися з основними викликами та загрозами для фактчекерів, принципами спростування фейків, а також джерелами й інструменти для фактчекінгу. Тренінг проводив Кирило Перевощиков, головний редактор проєкту VoxCheck громадської організації «Вокс Україна». Спікер запропонував реальні кейси для перевірки фактів.

Протягом другого дня Оксана Мороз, засновниця волонтерської ініціативи «Як не стати овочем», авторка і ведуча радіо-/телепрограм з інфогігієни, докладно пояснила, як маніпулюють у цифровому світі (у соцмережах «Telegram», «ТікТок»,» YouTube» та «Google», у Вікіпедії.) та як змінюють наше мислення та поведінку. Учасники самостійно пропонували та пітчили теми для публікацій про актуальні питання, щодо яких у медіа та соцмережах поширюють маніпуляції: мобілізація, «Майдан-3», «ухилянти» тощо.

  • Тренінг був динамічним, багато цікавого та нового матеріалу. Сподобалося, що спікери не тільки подавали теорію, але й запропонували багато активних вправ для учасників і учасниць. Зокрема, на розрізнення правдивих та фейкових новин,  а також обговорення актуальних медіакейсів. Взяла для себе багато корисного для впровадження у викладання. Чекаю продовження марафону, впевнена, що онлайнова частина буде такою ж продуктивною, — зауважила Світлана Коваль.

Авторка: Ольга Ярмолич, студентка 2-Ж курсу
Фото: Світлана Коваль

Позначки:



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

14 Листопада, 2015
«Успішне складання сесії залежить від студента»

Зимова сесія у Черкаському національному університеті ім. Б. Хмельницького цьогоріч знову почнеться достроково – у грудні. Найважчою вона буде для…

31 Жовтня, 2022
Дмитро Кондратович про досвід навчання в США та особливості американської системи освіти

– Де Вам довелося навчатися в США? –  У 2021 році навчався за програмою «Global UGRAD», у штаті Кентакі. –…

27 Грудня, 2019
Анна Ярошенко: Найкращий час для змін у житті – це зараз

Анна Ярошенко, студентка 1-Ж курсу. 2019 рік уважає переломним у своєму житті. Про вибір фаху не шкодує, наступний рік хоче…

2 Листопада, 2022
Як написати ефективний мотиваційний лист

Мотиваційний лист є одним із ключових елементів проходження на будь-який проєкт. Він дає змогу комісії дізнатися більше про вас та…