Поради від досвідченого журналіста для юних акул пера

21 Грудня, 2015

На сайті “Телекритика” відомий український журналіст Андрій Куликов, ведучий програми «Свобода слова» на ICTV поділився з молодими медійниками своїм досвідом праці на телебаченні.

Фото взяте із сайту "Телекритика"

Фото взяте із сайту “Телекритика”

На думку Андрія Куликова, головне для журналіста – це досвід. “Тільки досвід дасть вам відчуття професії, якою б не була освіта”, – розповідає журналіст. Також ведучий наголошував на тому, що важливою є наявність журналістської освіти. “Не обов’язково повинна бути саме журналістська освіта. Освіта може полягати в роботі на якійсь найнижчій посаді в редакції, яка часом буває найкориснішою. Я починав із роботи репортером із загальних завдань. Це найкращий спосіб здобути журналістський досвід, відточити майстерність, навчитися збирати факти, узагальнювати їх і подавати. Сьогодні працюєш на художній виставці, завтра на спортивному змаганні, післязавтра на фермі. Це дало мені відчуття справжнього життя, бо зазвичай ми замкнені в певному соціальному полі зі схожим людьми”, – поділився Андрій Куликов. Однією з важливих порад, за словами журналіста, є наявність критичного мислення: “Журналіст повинен все піддавати сумніву. У будь-якому інтерв’ю ставити на одне запитання більше, а в розслідуванні йти на крок далі, аніж необхідно”.

Неодноразово можна почути про те, що журналіст повинен  бути експертом у будь-якій діяльності, але Андрій Куликов не повністю погоджується з цією думкою. “Журналіст не має бути експертом в якісь галузі. Він повинен бути експертом в журналістиці. У юриста спеціальність – знати закони і вміти їх застосовувати або роз’яснювати іншим. Наше завдання знати закони і правила журналістики і вміти їх застосовувати. Спеціалізація може настати потім, коли ви вже навчилися збирати матеріал, інтерв’ювати людей. Я проти ранньої спеціалізації”, – вважає ведучий.

На останок відомий журналіст стверджує, що патріотизм журналіста полягає у неухильному дотриманні основних стандартів. “Якщо журналіст починає брехати, змінює психологічну атмосферу, думає, що приносить користь, насправді він завдає шкоди своїй країні і суспільству” – розповідає медійник.

Віталіна Безверха, 3-Ж



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи: