Як підготуватися до співбесіди

1 Листопада, 2022

Уявімо ситуацію: ви скролите стрічку в соціальних мережах і натрапляєте на оголошення про крутецьку можливість для студента. Спочатку ви в захваті, бо вас це зацікавило. Однак, коли ви дізнаєтеся про умови проєкту, етапи відбору, ваш ентузіазм може помітно згаснути. Особливо якщо розумієте, що для проходження на проєкт потрібно спілкуватися з комісією.

Панікувати не варто, бо я створив для вас покрокову інструкцію, як якісно підготуватися до будь-якої співбесіди.

  1. Проведіть дослідження.

Надзвичайно важливо дізнатися якомога більше про програму, на яку ви плануєте подаватися. Гарними джерелами можуть слугувати офіційний сайт організації, яка реалізує проєкт; групи, сторінки та форуми в соціальних мережах, присвячені конкретно цій програмі; блоги на ютубі, де люди діляться своїм досвідом щодо цієї програми. Такий масив інформації дасть вам більш чітке розуміння всіх тонкощів відбору.

  • З‘ясуйте свої сильні сторони.

Настав час проаналізувати свої навички та компетенції, які є актуальними для проєкту. Якщо у вас порівняно небагато практичного досвіду, варто дібрати ситуації, які демонструють вас із кращого боку. Наприклад, якщо ви мали досвід волонтерства, згадайте проблему або виклик, який вам як волонтеру довелося подолати.

  • Знайдіть людей, які вже пройшли відбір.

Коли ми заповнюємо аплікаційну форму, у нас виникає безліч запитань. Відповіді на деякі з них можна знайти на форумах (дивись пункт 1). Але іноді ми маємо певні специфічні та індивідуальні запити. У будь-якому разі, варто спрямувати додаткові зусилля на те, аби знайти фіналістів відбору, «ветеранів» проєкту. Часто їх можна відшукати на тих самих форумах або в таблицях фінального відбору  на офіційному сайті.

  • Проведіть репетицію.

Надзвичайно важливий етап, який допоможе вам зменшити переживання та напругу перед співбесідою, збільшити впевненість у собі. Вам варто провести «симуляцію» співбесіди, отримати максимально наближений до реальності досвід. Як це зробити? Якщо ви скористалися пунктом 3,  попросіть фіналіста програми  провести з вами умовну співбесіду на проєкт. Фіналіст уже має певний досвід, пам’ятає, які запитання ставили йому, розуміє, що комісія хотіла би почути від апліканта. Якщо знайти фіналіста не вдалося, спробуйте написати список потенційних запитань, попросити будь-кого просто ставити вам запитання. Так ви сформуєте певну структуру відповіді, зрозумієте, де можете «плавати».

  • Налаштуйте себе на успіх.

Здавалося б, ви зробили все: інформацію й фіналістів знайшли, свої сильні сторони окреслили, провели вже кілька симуляцій співбесіди… Ось уже незабаром настане час X. Але ви все одно відчуваєте занепокоєння, невпевненість, тривогу. Це цілком нормально. Що робити в такому випадку? Відволіктись! Ви вже зробили чимало, тож настав час для відпочинку. Послухайте музику, проведіть час із друзями або з близькими, навантажте себе фізичною активністю.

Артем Новіков, студент 2 курсу магістратури “Медіакомунікації”



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи: