Роман Сущенко говорив зі студентами-журналістами ЧНУ про дезінформацію та фейки

9 Вересня, 2020

Лекція «Боротьба з дезінформацією та фейками в інформаційному просторі України» відбулася в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Із майбутніми медійниками спілкувався Роман Сущенко — черкащанин, український журналіст, кореспондент національного державного агентства «Укрінформ», а також політв’язень, що був незаконно заарештований та утримуваний у Російській Федерації протягом трьох років.

Під час зустрічі спікер розповів про фейки в інформаційному просторі та необхідність уміти їх виявляти. Журналіст навів приклади ситуацій дезінформації громадян, де він був очевидцем. Також згадав, як фейки впливали безпосередньо на його особисте життя.

— На мій погляд, публічна особа має позиціювати себе відкритою в інформаційному просторі й не приховувати нічого, крім особистого життя. Адже ця приватність захищається законом. Громадяни мають право знати, які статки в лідера громадських думок, але плітки й чутки про особисте життя цієї людини їм не потрібні, — зазначив спікер.

Частину зустрічі було присвячено спогадам про ув’язнення українського журналіста та відповідям на запитання студентів.

За словами колишнього політв’язня, перебуваючи в полоні, людині важливо знати, що її не забули і продовжують боротися за її визволення. Адже у «кремлівських в’язницях» на полонених чинять психологічний тиск, їм розповідають, що вони на Батьківщині нікому не потрібні. Відчувати себе важливим і «незабутим» Роману допомагали листи, що він отримував від українських громадян. За роки ув’язнення чоловіку надійшли понад 400 листів зі словами підтримки. Писали з усього світу: друзі, небайдужі українці, земляки-черкасці.

Це надихнуло журналіста після повернення додому ініціювати акцію «Напиши лист ув’язненому». Взяти участь у ній Роман Сущенко закликав і студентів ЧНУ. Майбутні журналісти отримали листівки, де вони зможуть написати слова підтримки, новини з України чи особисту історію, що підніме дух українським політв’язням, які знаходяться на території РФ. Кожен лист або листівку Роман Сущенко особисто передасть Уповноваженій ВР із прав людини, офіс якої подбає, щоб послання потрапило до рук усіх політв’язнів незалежно від місця їх перебування, віри чи національності.

Листи не тільки зміцнювали віру політв’язня у той час, а й стали його натхненням для написання картин. Роман створював їх не фарбами, а всіма можливими засобами, що могли потрапити «під руку» в камері: кульковими ручками, соком буряка, пральним порошком, чаєм, зеленкою, йодом тощо.

Згодом волонтери виставили картини Романа Сущенка в Америці ще тоді, коли журналіст був в’язнем. Репродукцію однієї з картин черкащанин подарував ННІ української філології та соціальних комунікацій.

Також журналіст анонсував конкурс творчих робіт для студентів. Кожен охочий може написати твір на одну з тем: про політв’язнів, боротьбу з фейками і дезінформацією в українському медіапросторі чи про майбутнє Черкащини як сталий розвиток України.

П’ять найкращих робіт буде опубліковано Романа на фейсбук-сторінці і запропоновано на розгляд редакції для публікації на сайті «Укрінформ», де працює Роман, а власники трьох найкращих творів отримають у подарунок картини Романа Сущенка.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Позначки:



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи:

16 Вересня, 2020
Першокурсники-журналісти, рекламники й PR-ники святково розпочали своє навчання в ЧНУ

Цьогорічних бакалаврів і магістрів зустріла 15 вересня кафедра журналістики, реклами та PR-технологій. Урочиста подія для новачків відбулася на зеленій галявині…

29 Жовтня, 2022
Гендерні стереотипи в українській телерекламі

Публікуємо цикл авторських матеріалів Наталії Черкашенко «Гендерні стереотипи очима сучасного студентства», підготовлених на основі проведеного нею  соціологічного дослідження* Сьогодні рекламу називають п’ятою…

16 Березня, 2021
ХХІІІ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ УЧЕНИХ

Шановні студенти, аспіранти, викладачі!  ЗАПРОШУЄМО Вас узяти участь у роботі  XХІІІ Всеукраїнської наукової конференції молодих учених   „Актуальні проблеми природничих…