Менталітет на дорогах

8 Грудня, 2015

Кажуть, що ми європейська держава і місце нам в ЄС. Те, що на паперах ми належимо до цієї організації ще не значить, що ми стали частинкою «тієї» Європи. Треба міняти менталітет.

Це можна показати на прикладі наших доріг та ситуацій на них. От дорожне покриття. У нас куди легше взяти якусь ділянку з ямами і залатати її, ніж повністю знімати шар асфальту і стелити новий. Навіщо платити більше, якщо й так піде?

Водії та пішоходи теж вічна проблема. Якщо ви хочете перейти дорогу по зебрі, але навпроти вас немає світлофора, то перейдете її лише тоді, коли дозволять водії. В нашому ідеалі – Європі – пріоритет у таких ситуаціях надається пішоходові. Але деякі сприймають це аж надто буквально і переходять дорогу, де їм заманеться. Ну тоді вже не нарікайте на водіїв.

В Черкасах питання парковки теж стоїть гостро. Цілий «Фестиваль парковщиків» можна побачити в будні біля перехрестя вулиць Пушкін та Шевченка навпроти Сбербанку Росії та Дельта Банку. Хто там як тільки не поставить свою «ластівку». Пішоходам, які йдуть (!) тротуаром доводиться придумувати різні шляхи подолання цих перешкод. Але це лише учасники так званого фестивалю, переможці паркуються на середній частині бульвару Шевченка. При чому тут стоять або джипи, або розбиті життям ВАЗи. Тобто, або «круті» ще раз доводять, що їм закони не писані, або «королі доріг» підтверджують свій статус. Те, що з іншого боку бульвару є велика парковка, їх не хвилює. Навіщо її ставити аж там, якщо мені треба сюди, я краще припаркуюсь, як ідіот і піду по своїх справах.

Найближчою для мене темою є ставлення автомобілістів до велосипедистів. Вічне протистояння водіїв двох зовсім різних транспортних засобів. У них є взаємні почуття один до одного – ненависть і неповага. Справа лише трохи змінюється, якщо велосипедист їде в екіпіровці, тоді неповага зникає, але ненависті бути. Деякі автомобілісти зухвало виїжджають з тих же парковок, не звертаючи уваги на велосипеди, які їдуть найближче до них у ті моменти. Або ж виїзд з другорядної по значенню вулиці на головну – тоді буває, що чекати, поки велосипед прокотиться повз них у них немає терпіння і автомобілісти починають з крутою пробуксовкою перерізати велосипедистам траєкторію. Іноді й водії велосипедів не показують напрям руху, чим суттєво затримують рух інших транспортних засобів та створюють аварійні ситуації.

Поки менталітет не зміниться хоча б на дорогах, про більш суттєві зміни в житті держави думати рано.

 

Олег Магльований, 3-Ж



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи: