Артем Ківак: «Якщо ви будете розповідати чи писати про те, що любите, то ваша робота буде найкращою на світі»

19 Грудня, 2015

Робота журналіста забирає багато часу і сил. І захоплення часто залишаютьсяна другому плані. Проте журналістам, як творчим людям, все ж вдається часом їх поєднувати. Які захоплення варто поєднувати з роботою розповів кореспонден
т інформаційного агентства «МІА Черкаси» Артем Ківак.   

    12386505_489595717878350_555660983_nЯк довго ти працюєш журналістом?

    Свою журналістську практику я почав минулої зими. У нас була практика і я, як і всі, був амбіційний і недосвідчений. Хотів їхати на «Новий канал», проте там, у Києві, як нам колись казали: «Вас ніхто не жде». Ну хіба що, якщо у вас там є знайомі, які вас влаштують, або ж, як варіант, проходження практики там – це
просто сидіти і займатися «пошуком інформації». Не потрапивши на новий, я вирішив проходити практику на ЧДТРК «Рось», на радіо. Як молодий і зелений я брався за все, що мені пропонували і дуже завзято виконував всі завдання. Мені цього було мало і я вирішив проходити практику ще і у межах нашої телестудії. Тож я працював і кореспондентом на радіо – вчився працювати зі звуком та знімати, монтувати та формуватисюжети в телестудії. Ця практика мене навчила працювати (обробляти та монтувати) аудіо та відео. Після чого Світлана Валерівна запрошувала, в межах її курсу, показувати іншим студентам «Як працювати з відео». Тому відповідаючи на твоє питання, скажу, що приблизно рік.

    Ти вже працював на той, час коли займався радіо?

  Працював тільки у межах телестудії. Пам’ятаю справ і роботи було багато тому, важко було думати ще й за радіо. Мені дуже хотілось, щоб наше радіо було більш популярним і його слухали студенти. Я навіть написав концепцію радіо, яка сподобалась моїм однодумцям, проте ніхто так і не реалізував її. Вже зараз вона є і ті, хто створює студентське радіо – молодці.

    Як захоплення радіо радіо допомогло тобі в професійній діяльності?

   Де б ви не відточували свої вміння, чи то на радіо чи то у телестудії – все це допоможе у майбутньому, оскільки в результаті ви будете вміти працювати з відео і аудіо – а на зараз ці навики дуже ціняться, оскільки не кожен це вміє. Робота у студентському радіо допомогла мені у подальшій роботі на ЧДТРК «Рось», де я працював ведучим програм.

    Які захоплення ти поєднуєш з роботою?

    Я люблю фотографувати. Це захоплення допомагає доповнювати мої текстові матеріали яскравими фото, які запам’ятовуються читачам.

       Чи варто поєднувати роботу і хобі?

       Варто, оскільки хоббі – це те що ви любите і те, чим би ви займалися 24 години на добу. Якщо про це можна писати і говорити, то чому б і ні. Якщо ви будете розповідати чи писати про те, що любите, то ваша робота буде найкращою на світі.

     Які теоретичні вміння найбільше цінуються у журналістській практиці?

   Теорія цінується вся. Оскільки на основі бази – теорії, потім і практикуєшся. Набагато легше виконувати якісь редакційні завдання, коли ти про них хоча б чув на парах, аніж потім самому вчитися і з’ясовувати як і що робити.

    Як це «поєднувати роботу і навчання»?

    Важко. Оскільки крім завдань на роботі ти маєш виконувати завдання на пари. Плюс, якщо охоплювати все ти дуже втомлюєшься, а це впливає на творчість. Наступають іноді так звані « творчі затміння». Ти сидиш і тупиш та лише з-за допомогою кави себе реанімовуєш. Це важко ще й за того, що ти не ходиш на всі пари, оскільки маєш бути на роботі. Тому пропускаєш цікаву теорію, яказ вуст викладачів запам’ятовується краще, аніж потім наодинці з лекцією.

     І наостанок, що має вміти кожен журналіст?

    Сучасний журналіст має бути найуніверсальнішою машиною, яка може виконати всі завдання. Від написання тексту до верстки чи монтажу відео. Він має мати такий різноплановий арсенал, щоб вміти робити все, що б не сказав роботодавець. Тут все просто – чим більше ти маєш вмінь тим більша вірогідність, що ти матимеш високооплачувану роботу.

 

Брала інтерв’ю Альона Дудник



Коментарі:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Схожі дописи: